ΥΦΙΖΗΣΕΙΣ ΟΥΛΩΝ

Απώλεια μαλακών ιστών μπορεί να εμφανιστεί κατά μήκος της γραμμής των ούλων και αναφέρεται ως υφίζηση. Μπορεί να συμβεί λόγω περιοδοντικής νόσου, τραύματος, ορθοδοντικής θεραπείας, επιθετικού βουρτσίσματος καθώς και ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Όταν τα ούλα υποχωρούν, η ρίζα του δοντιού εκτίθεται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό και να παρατηρούνται αισθητικά προβλήματα. Για παράδειγμα η δυσάρεστη εμφάνιση, τα μακριά δόντια και τα κενά μεταξύ των δοντιών, συνδέονται με την υποχώρηση των ούλων. Επιπρόσθετα, η έκθεση των ριζών των δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο τερηδονισμού όπως επίσης και τον κίνδυνο για περαιτέρω υποχώρηση των ούλων.

Δεδομένου ότι τα υγιή ούλα είναι απαραίτητα για ένα υγιές στόμα, η θεραπεία της ουλικής υφίζησης είναι σημαντική για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Η περιοδοντική πλαστική χειρουργική πραγματοποιείται για να επαναφέρει τους ουλικούς ιστούς και να καλύψει εκτεθειμένες ρίζες δοντιών με στόχο την αποκατάσταση της ουλικής υγείας, την πρόληψη πρόσθετης υφίζησης και απώλειας οστού ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εμφάνιση του χαμόγελου.

Ουλικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ρίζες δοντιών ή να ενισχύσουν το πάχος των ούλων. Κατά τη χειρουργική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ούλα από τον ίδιο τον ασθενή ή μοσχεύματα από άλλους δότες. Εναλλακτικά, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική τεχνική για τη διόρθωση των ουλικών υφιζήσεων που ονομάζεται Pinhole Surgical Technique® (θεραπεία κάλυψης ουλικών υφιζήσεων χωρίς ράμματα και νυστέρι).